Bunga bukan sebarang bunga, Bunga datang dari Langkawi. Chengkeh bukan sebarang Chengkeh, ini Chengkeh keturunan Mahsuri

Review Filem: Ombak Rindu


terus terang aku katakan aku bukanlah Kaki Wayang apatah lagi menonton wayang di Langkawi. maaf cakap. bukan memburukkan pulau sendiri cuma harga tiket wayang memang mahal. almaklumlah.. satu-satunya panggung wayang di pulau lagenda ini. dek kerana komen yang sangat baik tentang filem ini di mukabuku, so aku pun buat keputusan untuk sama menambahkan kutipan jualan tiket yang dah sedia banyak tu..

aku tiba di Cineplex lebih kurang jam 8 dan tiket yang tinggal hanya saf hadapan untuk tayangan 8.45 malam. bayangkan? akhirnya aku membuat keputusan untuk membeli juga memandangkan kami datang orang hantar. tayangan seterusnya jam 11 malam. dah la aku pergi dengan kanak-kanak. adik aku yang berusia 12 tahun dan sepupu aku yang berusia 10 tahun. jadi takkanlah aku nak ambil tiket midnight pulak.. so serba sedikit review filem yang diadaptasi dari salah sebuah novel kegemaran aku.WATAK & PERWATAKAN

Hariz (Aaron Aziz)
bagi aku pemilihan Aaron sebagai Hariz amat tepat. kerana fizikal yang dimiliki dan juga kebolehan beliau membawa watak Hariz dengan baik. aku amat terkejut sebenarnya melihat Aaron menangis dalam filem ini (aku pun turut banjir setiap kali air matanya menitis). tidak keterlaluan sekiranya aku katakan Aaron Aziz menepati watak Hariz seperti yang digambarkan di dalam novel. mempunyai ketokohan anak orang kaya yang gemar bersosial dan mempunyai ego yang tinggi.

Izzah (Maya Karin)
mengetahui Maya Karin akan memegang watak Izzah sebenarnya membuatkan aku terkejut. wajah Pan-Asianya bolehkah di'kampung'kan? ternyata pengarah bijak bermain dengan kecantikan asli yang dimiliki Maya. aku selalu mempersoalkan mengapa gadis kampung selalunya diberikan solekan yang tebal seolah-olah gadis bandar. solekan yang setipis mungkin diberikan kepada Maya membuatkan aku mengakui kehebatan jurusolek untuk filem ini. perubahan solekan boleh dilihat seiring perkembangan filem ini. dari wajah tanpa solekan kepada solekan tipis natural diberikan apabila Izzah mula bekerja. namun masih tidak keterlaluan. sesuai dengan perwatakannya yang serba sederhana. dari segi lakonan pula ternyata Maya tidak menghampakan. dari watak pontianak beralih ke watak gadis kampung yang naif dan sederhana, Maya berjaya menghidupkan watak Izzah dengan sebaiknya.

Mila (Lisa Surihani)
terus terang aku agak sangsi mengenai kebolehan Lisa dalam membawakan watak Mila yang lebih agresif berbanding watak Izzah. Lisa sering membawakan watak utama yang lembut dan satu cabaran sebenarnya untuk Lisa dalam menjayakan watak Mila. ternyata Lisa juga tidak menghampakan. cuma kelakuan Mila diawal kemunculannya agak berlebihan semasa di lapangan terbang (ada ke artis macam tu?).

DARI KACAMATA AKU SEORANG ANAK TEATER

pergerakan babak ke babak agak lancar sebenarnya sehinggakan kanak-kanak juga boleh memahami. terdapat babak-babak yang tidak menggunakan dialog tetapi mesej yang ingin disampaikan dapat difahami. penggunaan audio juga berjaya menghidupkan lagi setiap babak. malah audio yang digunakan juga menjadi sumber penonton mengalirkan ari mata. dari segi olahan skrip pula, bagi aku baik cuma kadangkala pelakon 'terkehel' dalam intonasi sehinggakan kedengaran lucu di telingan penonton. kadangkala seolah-olah pelakon membaca skrip, bukannya membawakan emosi melalui dialog. aku suka sangat sinematografi yang ditunjukkan dalam filem ini! sangat cantik! bangga sekejap jadi orang Langkawi. filem ini boleh dikatakan separa berat kerana tidak hanya memberikan pelbagai emosi kepada penonton malah terdapat beberapa babak yang membuatkan penonton ketawa geli hati. babak ranjang juga tidak keterlaluan tetapi bagi seorang kanak-kanak... aku rasa tak sesuai kot... cuma aku tidak bersetuju apabila Izzah bersalam dengan Pak Dollah dan Mail bersalam dengan Mak Jah. Izzah seorang guru mengajar al-Quran dan Mak Jah juga baru bergelar Hajah. jadi rasanya bersalam dengan bukan muhrim bukanlah cara yang sesuai sebenarnya. apa pun filem ini merupakan antara filem yang aku tidak berasa rugi walaupun seat depan sekali. banjir juga beberapa kali. ternyata produksi untuk filem Ombak Rindu telah berjaya membawakan filem yang berkualiti untuk penonton. SYABAS~!

KOMEN PENONTON

sedih!
terbaik!
best!
syok!
rasanya kejayaan terbesar bagi filem ini adalah apabila aku terdengar perbualan dua orang remaja lelaki di dalam lif. dia menangis menonton filem Ombak Rindu!
wow!
TAHNIAH!

RATING AKU
4.5 

Rinduku umpama ombak yang tak berhenti
Kasihmu bagai pantai yang setia menantiHOTTEST ♡ 2PM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan